Total Pageviews

Saturday, February 25, 2012

Nepotismul si fratele lui , clientelismul!: Ce Bine Ca Am Plecat Din Sighet! Distractia Magarilor de la Sighet online, clientelismul si noua securitate

Multi Sigheteni, prieteni de ai mei, se pling de proasta administratie politica si publica a oraselului din Nordul Romaniei, fosta capitala a Maramuresului istori. Problema se pune in felul urmator: daca nu esti membru PSD, nu ai un loc de munca mai acatari in Sighet, ori posibilitate ca sa iti faci o cariera.

Discutiile pe radio sighet sunt focalizate asupra originii numelui de Sighet, toponimia Sighetului. Video-ul a fost postat pe Sighet Online. Prezentatorul este foarte adulator fata de cinstita adunare. "Maria Sa", D-ul Todinca Gheorghe, directorul Muzeului in aer liber, este scuzat, fiind plecat din oras. Un invatator activ, Voinaghi, timid,incearca sa modereze discutia aprinsa, in timpul si pe toata durata expose-ului de catre Teofil Ivanciuc, autorul unui ghid turistic in Sighet. Acesta se plinge ca nu a primit subsidii de la Muzeul Maramuresan, ca sa publice rezultatele cercetarii lui. Sursele primare, documentele gasite de catre dinsul, asupra denumirii de SZIGETH, sunt proiectate in fata audientei. Cateva cuvinte sunt subliniate cu rosu. D-nul Dancus, ridica mereu mina dreapta pentru a-i multumi ca i s-au confirmat banuielile asupra originii acestui nume, inca din 1976.

Seminarul si vorbitorul are numeroase interventii.

Intre timp, subversiv si incercand sa scape de orice responsabilitate pentru a fi laudat excesiv protipendada politica PSD, Godja Dani se retrage strategic de la sighet online, si ii ia locul apollo 13, un idiot sadea, ce se ocupa cu cenzurarea cititorilor.


Imediat dupa acest eveniment, se produc exploziile la clubul Eufobia (fobie fata de Uniunea Europeana probabil) de linga procuratura, taman bine, ca sa scoata "cadavrele" Eugeniei Godja la iveala. Primarita a dat contractul de introducere a gazelor unei firme din Cipru. Ca si cand somerii din SIghet nu ar fi putut face aceasta instalatie. Pacat, deoarece si Bai-Marenii (de la Gaze) sunt buni la instalat conducte de gaze; de ce nu au castigat ei contractul? Nu stim. Pe ce criteriis-a oferit contractul? A fost o licitatie publica, daca s-a platit din banii publici? Nu. PILA, bineinteles. Pila politica in cazul acesta. Nepotismul si fratele lui, clientelismul! Sapintenii domina scena politica si spatiul public din Sighet. Doar Sighetenii se trag din daco-geti. Iar reprezentanta politica reflecta acest lucru din plin.

Relatez din ziarul Clujean de azi, o analiza foarte la subiect:

"In 2003, ministerul condus de Dan Ioan Popescu, membru al guvernului Nastase, incredinta executia retelei de gaz din Sighetul Marmatiei unei firme numite Berg Gaz Sistem.

Firma castigatoare a licitatiei apartine in proportie de 99,68% unui offshore inregistrat in Cipru, Anumersus Co. Ltd. Off - shore, adica nu plateste niciun sfant statului roman. Evaziune fiscala bineinteles. In afara de sediul declarat intr-un bloc din Capitala, sediu care intre timp a si fost parasit, firma nu avea mai nimic, decat, se pare, superconexiuni.

Presa sustine ca in spatele intregii afaceri se afla senatorul PSD Doru Ioan Taracila, prieten cu colegul sau de partid, Petru Godja, nimeni altul decat sotul primaritei din Sighetul Marmatiei. Informatia nu a fost deocamdata infirmata de nimeni. De anul trecut administratorul societatii este Costin Berevoianu, fost director al Regiei de Apa a Capitalei (RGAB devenita dupa privatizare Apa Nova) si actual consilier al primarului Sorin Oprescu, fost coleg de partid si el cu domnii Taracila si Godja.

In aproape 10 ani, Berg a construit in Sighetul Marmatiei 45 de kilometri de tevi. Se ocupa de intretinerea lor si are in jur de 2.500 de abonati. Cine a controlat calitatea lucrarilor? Tot Berg, care a dus procesele verbale la ANRE. Abia acum presedintele consilului Judetean, Mircea Man, afirma "cu toata responsabilitatea" ca firma Berg nu este pregatita pentru asemenea distributie. Cand o fi descoperit acest lucru, avand in vedere ca a fost director al Distrigaz?

In luna februarie anul acesta firma a primit o reclamatie de la o avocata, al carei birou se afla in aceeasi cladire cu un cabinet notarial si un club. Detectorul de gaze din biroul avocatei se activase. Angajatii Berg au inlocuit detectorul. A tiuit si cel nou. L-au inlocuit. Si tot asa cu patru aparate. Nimeni nu pare sa se fi intrebat de ce s-au activat detectoarele.

Sau poate s-or fi intrebat, dar cum sa primeasca raspuns concludent cat timp, cateva zile mai tarziu, detectoarele performante ale firmei, manuite de chiar directorul local al acesteia, nu indicau strop de gaz intr-o cladire care in secunda urmatoare a bubuit? Si cum sa banuiasca cineva prezenta gazului, cand cantitatea de mercaptan (substanta care da miros specific gazului metan, tocmai ca masura de siguranta) era mult sub normele de siguranta?

Ar mai fi detalii, deocamdata neconfirmate oficial. De exemplu ca nu doar avocata ar fi reclamat probleme in zona. Ca instalatiile nu ar fi fost in mod corespunzator izolate, mai ales impotriva factorilor mecanici, de exemplu vibratii provocate de trafic. Cert este ca o imbinare din strada a cedat, prin fisura s-a scurs o cantitate mare de gaz, care s-a infiltrat in cea mai apropiata cladire. Si o prima nenorocire s-a produs.

Dupa prima explozie firma Berg a dat o noua mostra de competenta si n-a oprit gazele. Asa ca, inevitabil, s-a produs si a doua cu raniti mai grav si mai multi. Intre ei chiar directorul local al Berg. Ca omul plateste scump propria incompetenta sau pe aceea a angajatilor sai conteaza mai putin. De-abia la patru ore dupa a doua deflagatie, gazul a fost in cele din urma oprit. Si inchis a ramas zile intregi. Locuitorii intregii zone au fost victime colaterale ale celor doua explozii de duminica. Nu au avut gaze si curent electric in plina iarna pentru ca angajatii Berg nu puteau sa-si dea seama daca mai au pe undeva scurgeri.

In toata aceasta poveste teribila singura mostra de autentic profesionalism a venit din partea serviciilor medicale de urgenta, in frunte cu SMURD, perfect interconectate coordonate de doctorul Raed Arafat. Adica din partea acelui sistem care urma sa fie distrus de noua Lege a Sanatatii, cel mai probabil tot pentru a favoriza interese clientelare.

Bilantul? Oameni nenorociti in spital, altii chiunuiti in case inghetate si intunecate, pagube importante, un sentiment general de nesiguranta. Nesiguranta de a fi cetatean al unui stat clientelar, corupt si disfunctional.

Citat din Ziarul de Cluj. Investigator anonim.
"
--


Primarita Eugenia Godja a fost chiar premiata de catre Base pentru realizarile ei.

-----------Dr OLGA LAZIN


Cumpara reclama pe ziare.com/CimpulunglaTisa

Ordoneaza comentariile: Standard | Calitate | Numar Voturi | Recente


------olgalazin@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Post your comments: