Total Pageviews

Sunday, March 4, 2012

Bautura: Problema cea mai mare a lui Basescu; geoana si Masinatiile lui Politice


Cable Wikileaks despre Romania


Urmatoarele extrase sunt preluate din ziare romanesti si se refera la fostul ambasador la Los Angeles, Mircea Geoana, si probleme legate de bautura ale presedintelui Basescu:

http://www.adevarul.ro/actualitate/wikileaks_despre_romania/font_color-800517-b-Wikileaks_despre_Romania_-b-font-_Mark_Gitenstein-ambasadorul_SUA-despre_imprumutul_FMI-_-Guvernul_penibil_al_Romaniei_se_va_milogi_din_nou_0_452355011.html

si
Vezi de asemeni: Mark Taplin: baroni de nosiness in RO:

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti
Documentul datat 3 august 2007 reprezintă o sinteză semnată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Mark Taplin, şi care are drept subiect principalii oameni de afaceri ai României, aşa numiţii oligarhi, dar şi câţiva "baroni regionali". Sinteza a fost realizată de un absolvent al Universităţii Indiana aflat în practică pe perioada verii în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Adevarul.ro vă prezintă o sinteză a cablogramei.

------
Ambasadorul SUA la Bucureşti: “Lame duck” este de fapt o critică referitoare la Guvern, si in acelasi timp si o expresie colocvială :-) adaug eu. Se refera la criza guvernului din 2009.

Publicat la 31 martie 2011, Autor: Noémi Varga |

Cuvinte cheie: Mark Gitenstein, ambasador SUA, guvern, wikileaks, traducere, expresie,

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a comentat, astăzi, traducerile notelor atribuite WikiLeakes, apărute în presă. Diplomatul american a atras atenţia că notele diplomatice nu trebuie scrise cu expresii colocviale, precum "lame duck" care a trecut drept "raţă şchioapă", cu referire la Guvernul român.
Prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, Gitenstein a declarat, joi, că expresia "lame duck" ce descria Executivul român a fost tradusă inexact drept "raţă şchioapă", într-un articol din "Adevărul".
Citeşte şi:
Wikileaks despre România / Mark Gitenstein, despre împrumutul FMI: Guvernul penibil al României se va milogi din nou!
Ambasadorul Gitenstein despre "WikiLeaks de România": Telegramele vorbesc de la sine
"Lame duck nu este o critică, este o expresie colocvială în Statele Unite, nu are nimic critic, înseamnă că mandatul Guvernului s-a terminat şi că acesta este în continuare în funcţie în aşteptarea noului mandat. Nu înseamnă că este ceva ilegitim legat de Guvern", a precizat ambasadorul SUA, întrebat dacă şi-ar mai menţine expresia "raţă şchioapă" din traducerile notelor atribuite Wikileakes.
Gitenstein a atras atenţia că scopul nu era să critice Executivul şi că a mai folosit expresia într-o notă din toamna anului 2009, când căzuse Guvernul, dar funcţiona încă în aşteptarea mandatului unui nou govern.
Notele diplomatice ar trebui scrise cu expresii colocviale
"Nu era o critică, am văzut şi eu relatările şi cred că nu ar mai trebui să mai folosim expresii colocviale, pentru că nu se traduc bine în română, nu se traduc literar", a spus Gitenstein, potrivit Mediafax.
"Guvernul din România, care arată ca o raţă şchioapă, pledează pentru indulgenţă din nou, argumentând că merită următoarea tranşă de bani doar pe baza unor obiective tehnice îndeplinite prin septembrie, recunoscând, în acelaşi timp, că nu se poate duce la bun sfârşit reformele legislative majore promise în 2009", se arată în traducerea cablogramei comentate de ambasadorul SUA.
Pe aceeaşi temă:
Ambasadorul SUA la Bucureşti: România a luat măsuri dificile pentru reformarea statului, dar nu sunt suficiente


https://www.crji.org/


Wikileaks Romania
Jul 052011

CRJI publica pe site-ul propriu (https://www.crji.org/wikileaks.php) toate telegramele care mentioneaza Romania, telegrame pe care le-a obtinut de la organizatia Wikileaks. Poti citi telegramele in ordinea transmiterii sau poti cauta dupa cuvinte cheie folosind motorul de cautare al CRJI.
Ziaristi membri ai CRJI au publicat cateva zeci de materiale care au avut la baza aceste telegrame in Jurnalul National, Adevarul si Kamikaze (vezi http://www.jurnalul.ro/special/wikileaks-romania-3079.html, http://www.adevarul.ro/actualitate/wikileaks_despre_romania/, http://www.kamikazeonline.ro/category/dezvaluiri/wikileaks-dezvaluiri/)
Daca ai idei de interpretare si vizualizare a bazei de date sau pentru orice alta colaborare, contacteaza-ne. Spre exemplu, jurnalistul francez Nicolas Kayser-Bril a facut o analiza grafica a intregului set de date si a scos in evidenta dinamica folosirii anumitor termeni in telegrame, pe ani (http://goo.gl/m9PIa) si a locatiilor de unde se mentioneaza mai des Romania (http://goo.gl/K3rwy). Pentru a adauga comentarii, observatii sau idei mergi aici: https://www.crji.org/articole.php?id=4181
Pentru a intra in contact cu reporterii care au publicat materiale legate de telegramele Wikileaks si mai ales pentru observatii privind redactarea unor detalii personale, mergi aici: https://www.crji.org/contact.php
Wikileaks despre Romania
Ultimele știri despre acest subiect
Directorul FBI a sfătui-o pe Codruţa Kovesi să asculte telefoane şi să folosească interceptările în instanţă

20:19 Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a fost sfătuită, în 2006, de directorul FBI Robert Mueller ca în soluţionarea anchetelor, să se folosească de interceptările telefoanelor, potrivit documentelor WikiLeaks publicate de kamikazeonline.ro.Articol complet
• WikiLeaks despre România: Băsescu spune că PSD îl şantajează pe Voiculescu
• WikiLeaks despre România: un conspect despre oligarhi realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti
• Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România
• Patriciu despre dezvăluirile WikiLeaks: Existenţa mea în politică nu numai că nu mi-a folosit, ci m-a împiedicat în afaceri
• Dezvăluiri WikiLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă la fel de robustă ca şi CIA

Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a fost sfătuită, în 2006, de directorul FBI Robert Mueller ca în soluţionarea anchetelor, să se folosească de interceptările telefoanelor, potrivit documentelor WikiLeaks publicate de kamikazeonline.ro.
Directorul FBI Robert Mueller s-a aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, în 2006. Acesta s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, şefii SRI şi SIE.
Muller i-a spus lui Kovesi c interceptarea telefoanelor este un instrument foarte important în soluţionarea anchetelor penale, în specail în cazurile de corupţie.
Pe atunci şef la SIE era Claudiu Săftoiu, care se plângea de interesele ruseşti în OMV (gasoline). Potrivit documentelor WikiLeaks Tăriceanu i-a vorbit lui Mueller de grupările de crimă organizată din fosta URSS, din ce în ce mai active în România.
----------------------

[3/4/12 12:35:18 PM] Dr. Olga Lazin: ANALIZA; MANIPULARI GEOANA CA SA AJUNGA PREMIER.
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Wikileaks_despre_Romania-_Cum_a_incercat_Geoana_sa-i_manipuleze_pe_americani_ca_sa_ajunga_premier_0_451755164.html

MIRCEA GEOANA:

Pe 5 iunie 2007, după referendumul pentru demitere, reinstalatul preşedinte Băsescu l-a invitat la Cotroceni pe ambasadorul american Nicholas Taubman. În aceeaşi zi, ambasadorul s-a întâlnit şi cu liderul PSD Mircea Geoană. Telegrama Ambasadei SUA la Bucureşti obţinută de WikiLeaks descrie strategiile politice ale celor doi, care la acel moment intenţionau să se alieze ca să răstoarne guvernul Tăriceanu.
Acelaşi pat, vise diferite: întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescu şi liderul PSD Mircea Geoană
Pe Aceeaşi Temă
EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Băsescu a pariat numai pe avioanele F-16
Patriciu despre dezvăluirile WikiLeaks: Existenţa mea în politică nu numai că nu mi-a folosit, ci m-a împiedicat în afaceri
WikiLeaks despre România - Vosganian, una dintre vocile puternice în favoarea relaţiilor cu Rusia
Preşedintele Băsescu i-a spus ambasadorului că după tentativa eşuată de demitere sa, nu mai poate lucra cu premierul Tăriceanu. Acum lucrează pe două fronturi ca să înlocuiască guvernul Tăriceanu – fie printr-o încercare de a reface coaliţia cu un PNL fără Tăriceanu, fie să invite PSD să formeze un nou guvern.
El a insistat, oricum, că nu-l va accepta ca premier pe Mircea Geoană. Băsescu i-a spus ambasadorului că recenta propunere a Pentagonului de a creşte prezenţa militară română în Irak are slabe şanse să se împlinească, cel puţin cu actualul guvern liberal. Preşedintele a adăugat că e conştient de faptul că guvernul Tăriceanu este favorabil unui avion de luptă european în detrimentul unei posibile achiziţii de F-16 (şi eventual JSF), dar a insistat că el va insista să menţină valabilă opţiunea F-16.
El a mai spus că o scrisoare de la Guvernul SUA care să arate sprijin politic pentru scenariul JSF ar fi importantă. Liderul PSD, într-o întrevedere separată, a spus că el şi Băsescu au convenit într-adevăr că PSD ar trebui să conducă viitorul guvern şi a vădit speranţa că Băsescu il va numi pe el ca viitor premier.
Citiţi şi:
Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România
EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti

Dezvăluiri WikiLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă "la fel de robustă" ca şi CIA
Ambasadorul s-a întâlnit cu un preşedinte călit, relaxat şi încrezător pe 5 iunie, la Palatul Cotroceni, la invitaţia preşedintelui. A fost prima lor întâlnire de când Băsescu a revenit la putere după referendumul din 19 mai. Băsescu a deschis discuţia remarcând că României încă îi lipseşte un guvern solid şi că turbulenţele politice continue vor începe să aibă efecte negative asupra economiei. El s-a plâns că guvernul minoritar al premierului Tăriceanu ”nu poate funcţiona aşa cum este el constituit”. E evident pentru el, a spus, că nu mai poate lucra cu Tăriceanu de când acesta a sprijinit deschis suspendarea sa şi a chemat alegătorii să-l demită. Poate, a adăugat el cu o grimasă, nu e la fel de evident pentru Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol şi unul dintre susţinătorii principali ai premierului. Băsescu a spus că a trimis scrisori către liderii PNL, PD şi PLD, invitându-i să formeze un nou guvern, dar fără Tăriceanu şi alţi lideri liberali, pe care Băsescu i-a caracterizat ca fiind prea apropiaţi de Patriciu. Băsescu, oricum, nu se aşteaptă ca această mişcare să aibă succes. E improbabil ca fosta Alianţă să poată forma un nou guvern fără actualul premier. (...)
Câtă vreme primul scenariu – recrearea alianţei din 2004 care l-a adus la putere – nu e posibil, Băsescu a spus că nu se opune formării unui guvern PSD. A confirmat o întâlnire cu Geoană pe 4 iunie, la care au participat şi membrii aşa numitului ”Grup de la Cluj” din PSD – fostul minsitru de interne Ioan Rus şi strategul politic Vasile Dâncu.
Băsescu regretă că numai PD ar vrea alegeri anticipate, singura soluţie corectă de tranşare a impasului politic. De vreme ce alegerile anticipate sunt improbabile, el s-a arătat dispus să negocieze o înţelegere cu PSD. De fapt, el va încerca mai întâi în zilele următoare să-i aducă împreună pe liberali şi pe democraţi – dar fără Tăriceanu, iar dacă asta eşuează, va da PSD şansa să guverneze.(...)
Băsescu a subliniat că nu-l va accepta pe Geoană ca premier de acum şi până la alegerile parlamentare din 2008 sau începutul lui 2009. Geoană, a spus Băsescu, nu a pus problema cine va fi viitorul premier în timpul întâlirii din 4 iunie. Din păcate, a comentat el, Geoană rămâne ”foarte controlat” de către magnatul media şi din energie Sorin ovidiu Vântu.
Preşedintele a adăugat că are dovezi, pe care nu le-a precizat, privind o continuă relaţie apropiată dintre cei doi. (...)”.
Strategia lui Geoană
La cererea liderului PSD Mircea Geoană, ambasadorul s-a întâlnit separat cu liderul PSD, care se întâlnise în ziua precedentă cu preşedintele Băsescu. Geoană a pretins că cei doi s-au înţeles că PSD ar trebui să formeze viitorul guvern. Geoană a spus că partidul său se va întruni să decidă oficial vinerea care urmează, dar că e decis că PSD va doborî actualul guvern PNL.
GeoAnă a spus că partidul său (care are 32 la sută din Parlament) şi va căuta sprijinul partidelor mici, precum UDMR, dar a exclus explicit PRM-ul lui Vadim Tudor.
Geoană a adăugat că el crede că el va fi viitorul prim-ministru şi a arătat speranţa că va avea o înţelegere publică cu preşedintele Băsescu în implementarea unui program comun ”pentru şase ani, nnu pentru doi”. Oricum, Geoană a exprimat îngrijorări că Băsescu ar putea să trişeze, încurajând PSD să-l dărâme pe Tăriceanu, dar apoi renunţând să fie de acord cu un guvern PSD. Geoană a adăugat că speră că Washingtonul să ofere ”reacţii şi încurajări” lui Băsescu în sensul de a-l încuraja pe preşedinte.

Comentariu. Deși Geoană crede contrariul, noi credem că aceasta nu e tocmai o "întețegere bătută în cuie". Băsescu și Geoană flirtează acum cu posibilitatea unei apropieri care, de fapt, ar întoarce vremea înapoi în 2004, când Băsescu a câștigat Președinția, iar PSD a luat majoritatea locurilor din Parlament. Ambele părți au însă strategii alternative.

În cazul lui Băsescu, el pune simultan presiune pe PNL ca să-l doboare pe Tăriceanu și să recreeze Alianța DA. De partea sa, Geoană încearcă să-și maximizeze poziția față de Tăriceanu, prin prețul cerut pentru continuul suport pe care îl acordă guvernării PNL. Obstacolele în calea unei alianțe PD-PSD sunt formidabile, printre acestea fiind și divergența dintre Geoană și Băsescu privind numele viitorului premier. Din această perspectivă, cererea lui Geoană ca Washingtonul să-l preseze pe Băsescu apare a fi o încercare străvezie de a-și asigura pârghii și ar trebui s-o tratăm cu scepticism.

Mai mult, prezența masivă a presei în fața biroului lui Geoană după întâlnirea ambasadorului cu liderul PSD - și titlurile ce au urmat, potrivit cărora ambasadorul i-a adus un mesaj puternic de la Washington - sugerează că Geoană încearcă să folosească un truc de genul "americanii m-au pus să fac asta" ca să explice trădarea lui Tăriceanu. În fine, să notăm că multe nume sunt vehiculate de Băsescu și alții ca posibil succesor al lui Tăriceanu. Acestea includ nu doar pe Geoană, dar și pe liderul PSD Ioan Rus, șeful serviciului secret intern George Maior, fostul ministru de Interne Vasile Blaga, fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur și chiar fostul ministru al Justiției, Monica Macovei. Toți sunt favorabili Statelor Unite și noi n-ar trebui să fim atrași în nici o tentativă de care ne face să părem că l-am uns pe învingător.
Articol foarte ANALITIC.

Base si problema cu alcoolul a lui Base:

http://www.adevarul.ro/actualitate/WikiLeaks-Romania-Bogdan-Chirieac-Basescu_0_451755141.html

Într-o discuţie cu oficialii americani, în 2007, Bogdan Chirieac le-a vorbit acestora despre "probleme cu băutura" ale preşedintelui Traian Băsescu şi despre implicarea grupului de la Cluj în suspendare sa.
"Chirieac sustine ca popularitatea lui Basescu este deja in scadere. Chirieac a luat in deradere declaratia presedintelui ca ar avea sustinerea romanilor de rand, declaratie facuta in urma cu cateva saptamani in fara unui auditoriu compus din sefii misiunilor EU. Zice el: <> Chirieac a sustinut ca problemele cu bautura ale lui Basescu s-au inrautatit, iar consilierii sai se ataca reciproc", stă scris în telegrama ambasadei SUA prezentată de Hotnews.
Bogdan Chirieac le-a spus oficialilor americani ca planul de suspendare al presedintelui Basescu a fost gandit si conceput de “grupul de la Cluj”, cu Vasile Dâncu pe post de coordonator-şef.
“Jurnalistul a pretins ca forta motrice din PSD pentru suspendarea presedintelui este reprezentata de “Grupul de la Cluj”, o grupare importanta din PSD condusa de Ioan Rus, cel care l-a ajutat pe Geoana in 2006 sa devina presedintele partidului. L-a nominalizat pe aliatul lui Rus, strategul Vasile Dancu, drept “creierul” din spatele operatiunii de suspendare a presedintelui mai degraba decat fostul presedinte Iliescu si consilierul sau politic Hrebenciuc. Dancu este considerat inspiratia din spatele rebranduirii lui Geoana intr-un acerb si intransigent critic al lui Basescu", se arată în telegramă.
--------------------------------------------------Adunate de Dr Olga Lazin-Andrei.


1 comment

In Maramures, aveti vreun jurnalist investigator? In Sighet, mai ales este multa coruptie, cancerul maninca populatia cu o primarita corupta, trimiteti si acolo pe cineva, neaparat. A dat contracte sinistre fara a le pune la licitatie publica, pentru instalarea de gaze. Postat la Institutul de Investigatie Jurnalistica, azi.

http://olgaandrei.wordpress.com

No comments:

Post a Comment

Post your comments: